14 травня відзначається День пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни. У Покровську під час німецької окупації місцеві мешканці також допомагали знедоленим. Про порятунок однієї з єврейських родин розповіли в Покровському історичному музеї.

«У 2001 році в нашому історичному музеї було презентовано Книгу скорботи України. Голова єврейської громади Зак Аурон, коли почав гортати сторінки, побачив серед переліку розстріляних мирних мешканців прізвище родини Резнікових. Він дуже здивувався, адже був впевнений, що вони мали вижити», – розповіла головна зберігачка фондів Покровського історичногой музею Олеся Кашивська.

За її словами, тоді з’ясувалося, що єврейка Феня Резнікова дійсно врятувалася в роки німецької окупації і все ще проживає в нашому місті.

«Їй, її сестрі Бусі та мамі Єві вдалося втекти від поліцаїв. Вони городами пішли до сусіднього села, їх там заховали, але тримали недовго – бо люди дуже боялися. Тоді вони пішли до села Зеленівка, де жінка, яка була віруючою, їх сховала в підвалі. Зі слів Фені Резнікової, нагодувавши їх, вона сказала: «Якщо Бог вас мені послав, то я повинна вас врятувати», – розповідає Олеся Кашивська.

Смілива жінка місяць переховувала єврейську сім’ю, пізніше їм вдалося втекти з міста. Після війни вони повернулися, багато років тут жили і працювали. У списки розстріляних, найімовірніше, потрапили через страх поліцаїв бути покараними за втечу арештантів. Не всі представники родини Резнікових змогли врятуватися.

«Бабусю, яку вони вимушені були залишити, розстріляли в січні 1942 року з іншими євреями в протитанковому рові. Її місце поховання, на жаль, невідоме. Як розповідали місцеві, коли навесні танув сніг та осідала земля, то виднілися кісті рук померлих, які піднімалися вгору», – каже Олеся Кашивська.

Члени родини Резнікових все життя були вдячні своїй рятівниці й жалкували, що вона не дожила до часів присвоєння почесного звання Праведника народів світу. Його запровадили в 1953 році для людей інших національностей за порятунок євреїв від Голокосту. Україна посідає четверте місце в світі за кількістю Праведників – їх в нашій країні 2673.

Детальніше – в сюжеті ТК «Орбіта».