США та Україна домовилися про постачання далекобійних ракет ATACMS на постійній основі. Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба у програмі «Сніданок з 1+1».

У міністра запитали, чи означає ефективне використання нашими військовими ракет ATACMS, що Україна отримуватиме їх на постійній основі.

«Означає. І це прямий результат домовленості президента Зеленського і президента Байдена, яка була досягнута у Вашингтоні під час їхньої особистої зустрічі наприкінці вересня. Менш ніж місяць пройшов, і ось ми вже бачимо конкретний результат. Якщо б почитати між рядків виступ президента після зустрічі з Байденом, з нього можна було б зрозуміти, що ухвалене дуже важливе рішення, а з важливих рішень можна було ухвалити тільки це. Тому дякую Сполученим Штатам за виконання домовленостей і за зміцнення нашої вогневої міці», – зазначив Дмитро Кулеба.

Він також висловив сподівання, що в майбутньому Україні отримає ATACMS з радіусом дії 300 кілометрів.

«Усі казали «дайте ATACMS, дайте ATACMS» – дали. І тут всі починають питати, чого дальність 165 км, а не 300 км, чого 1996 рік, а не 1998. Дивіться, ще раз всім нагадаю, що з усіма партнерами всі розмови про зброю починалися з «Ні». Всі ці «Ні» Україна перетворила на «Так», і нам є чим воювати і бити ворога, і наш солдат знає, що у нього є ця зброя. Тому дальність, деталі, роки – це все в динаміці буде розвиватися. Головне, що ми розблокували цю позицію, і ми вже маємо всі типи зброї, які хотіли, в своєму розпорядженні», – зазначив Кулеба.

Раніше повідомлялося, що Україна та США уклали меморандум щодо зміцнення енергосистеми.