Без квітів для вчителів, без кульок у небі, без урочистого вальсу випускників. Вже вкотре останній дзвоник для учнів Донеччини пролунав онлайн, а не на традиційній лінійці. Закінчили навчальний рік і школи Покровська – зокрема ті, що зазнали руйнувань внаслідок обстрілів. Напутні слова від педагогів слухала разом з учнями і знімальна група ТК «Орбіта».

Діти та педагоги перед моніторами обмінюються теплими словами та сподіваються, що незабаром нарешті побачаться без допомоги гаджетів.

«Дуже шкода, що ми не можемо зібратися на нашому шкільному подвір’ї, не можемо посміхнутися один одному, глянути у вічі, це реалії сьогоднішнього життя», – розповідає директорка НВК №2 Ніна Ібрагімова.

У листопаді 2022 року НВК №2 опинився під обстрілом. Є значні руйнування, проте лад поступово наводять. Зокрема, потрощені вікна завдяки благодійникам вже замінили на нові.

Наприкінці зими ворожа ракета поцілила й в ЗОШ №3. Її директорка Ірина Супрунович, також через відеозв’язок, каже напутні слова школярам.

«Нещодавно мені потрапили на очі слова Ліни Костенко: «І все на світі треба пережити, і кожен фініш – це, по суті, старт». Ми пережили страшне, але стартували. 9 класи з відзнакою закінчують 8 учнів, у 11 класах – 4 золотих медалісти. Тому ми пишаємося, ми змогли», – каже Ірина Супрунович.

Нині в школах громади навчаються понад сім з половиною тисяч учнів – дистанційно, проте ефективно, наскільки дозволяють умови. Попри відсутність живого контакту з педагогами, не завжди стійкий інтернет та стресові моменти, діти все одно демонструють гідні знання на олімпіадах та конкурсах.

«Сьогодні, наприклад, наші діти вирушають до Києва, отримувати нагороди з рук міністра освіти. Це є доказом досягнень наших дітей, того, що вони не лінуються, навчаються для себе, тому що будують своє майбутнє», – зазначила заступниця начальника Покровської МВА Маргарита Ідрісова.

З середини травня майже 700 11-класників поступово складають НМТ. Попереду на них очікує вручення свідоцтв про здобуття повної загальної середньої освіти.

«Хочу побажати всім дітям мирних, гарних канікул, готуватися до наступного навчального року. А випускникам – щоб вони гарненько склали тести, вступили в омріяні виші – й повернулися розбудовувати нашу Покровську громаду», – додала Маргарита Ідрісова.

Детальніше – в сюжеті ТК «Орбіта».