Існує багато захворювань, які передаються трансмісивним шляхом – переносниками. Це малярія, лихоманка Західного Нілу, лихоманка Зіка, дирофіляріоз, та інші, збудників яких переносять кровосисні комарі. Вони зустрічаються повсюди в т.ч. на території Покровського району, у зв’язку з наявністю великої кількості місць виплоду. Кількість комарів збільшується сезонно та є максимальною влітку.

В останні роки збільшується захворюваність людей і тварин на дирофіляріоз. Всього за останні 10 років в Україні було зареєстровано більш ніж півтори тисячі випадків дирофіляріозу людей, в т.ч. випадки захворюваності реєструвалися як в Донецькій області, так і в Покровському районі. А також на територіях, що межують з Донецькою областю.

Дирофіляріоз - паразитарне трансмісивне захворювання - викликається нематодою роду Dirofilaria і характеризується серцевими, печінковими, нирковими та іншими ускладненнями. Це захворювання людей і м'ясоїдних тварин (собак, кішок, диких м'ясоїдних тварин), яке викликається личинковою стадією збудника. Переносниками личинок (мікрофілярій) є кровоссальні комарі.

Дирофілярії мають ниткоподібне тіло, покрите тонкою кутикулою. Статевозрілі гельмінти довжиною 25-30 см, живородні, личинки (мікрофілярії) мають довжину 0,22-0,29 мм. Самки дирофілярій народжують личинки (мікрофілярії) безпосередньо в кров хворої тварини, звідки їх заковтують комарі при кровоссанні.

Зараження на дирофіляріоз людини і тварин (передусім собак), відбувається в період літа і нападу комарів. Частіше паразити зустрічаються у чистокровних породистих тварин з короткою і гладкою шерстю.

У людини частіше виявляється Dirofilaria repens - звичайний паразит собак. Розміри дорослих паразитів - до 180 мм завдовжки, 0,65 мм завширшки. У собак паразити вражають шкіру на голові та шиї. Зараження людини і собак відбувається при укусі зараженими комарами.

Життєвий цикл дирофілярій триває 7-8 місяців. Одна самка дирофілярій за добу народжує до 30 тисяч личинок. В організмі тварин паразити живуть (за різними даними) від 4-5 місяців до 2 років. Мікрофілярії циркулюють в крові господаря до трьох років. Хвора людина не є джерелом зараження і не бере участі в поширенні цієї інвазії.

У теплий період року у собак дирофіляріоз проявляється дерматитами (почервоніння шкіри, свербіж, випадання шерсті, виразки). У зимовий період симптоми згладжуються. У хворих тварин спостерігається зниження маси тіла, швидка стомлюваність, слабкість. Іноді захворювання може протікати безсимптомно.

Клінічні прояви захворювання у людей залежать від місця знаходження гельмінта. В організмі людини паразит росте повільно і досягає досить великих розмірів приблизно за 6 місяців. Як правило, у підшкірному або підслизовому шарі з'являється безболісна або хвороблива «пухлина», що супроводжується локальним печінням і свербінням, з гіперемією над нею.

Характерний симптом - рухливість «пухлини» (гельмінт може мігрувати на відстань кількох десятків сантиметрів). Іншими проявами дирофіляріозу можуть бути головний біль, нудота, слабкість, болі в місці локалізації гельмінта та по ходу нервових стовбурів.

Основним методом лікування являється хірургічне втручання. У більшості випадків паразита витягують з шкіри або слизової оболонки. Частіше вражається орган зору.

Найважливішим методом профілактики є виявлення і лікування дирофіляріозу у собак. Індивідуальна профілактика усих трансмісивних захворювань полягає в захисті від укусів комарів: рекомендується засітчувати балкони, двері, кватирки дрібнопористою сіткою, марлею; можна використовувати оброблені інсектицидами протимоскітні надліжкові сітки, аерозольні інсектициди, фумігатори.

Під час відпочинку або роботи на відкритих територіях надягають одяг, що захищає відкриті ділянки тіла від укусів комарів, використовують репеленти, зареєстровані Міністерством охорони здоров'я України. Їх можна придбати в аптеках і магазинах міста. Це аерозолі, креми, лосьйони, гелі - засоби для відлякування комах. Репеленти наносять на шкіру або обробляють предмети одягу, сітки, портьєри, вікна та двері в приміщенні, стінки наметів. Для попередження побічних ефектів, репеленти необхідно використовувати згідно з інструкцією по їх застосуванню.

Матеріал підготували лікар-паразитолог Н.М.Четверик та ентомолог Н.М.Іларіонова