З 1 жовтня 2023 року на військовий облік військовозобов’язаних повинні ставати жінки, які мають медичну або фармацевтичну спеціальність. Про це йдеться в частині 11 статті 1 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу».

«Жінки, які придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком і закінчили заклади професійної (професійно-технічної), фахової передвищої або вищої освіти та здобули медичну або фармацевтичну спеціальність, підлягають взяттю на військовий облік військовозобов’язаних», – йдеться в законі.

Інші жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, беруться на військовий облік військовозобов’язаних за їхнім бажанням.

Згідно з «Порядком організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів», затвердженим постановою Кабінету Міністрів від 30 грудня 2022 року, заклади освіти, які здійснюють підготовку жінок за медичною або фармацевтичною спеціальністю, за два місяці до завершення навчання мають подавати списки таких жінок до ТЦК та СП, на території відповідальності яких вони розташовані.

Відповідно до списків жінкам видаються тимчасові посвідчення військовозобов’язаного з терміном дії 30 діб. У семиденний строк з дня отримання такого посвідчення жінка має прибути до ТЦК та СП за місцем свого проживання для взяття на військовий облік.

Взяття жінок на облік здійснюється після визначення їх придатності до військової служби.

Працевлаштовувати військовозобов’язаних, які не перебувають на військовому обліку, роботодавці не можуть. Проте жінки, які здобули освіту за медичною або фармацевтичною спеціальністю та не перебували на військовому обліку до затвердження зазначеного Порядку, можуть працевлаштовуватися як невійськовозобов’язані до кінця 2026 року.

Керівники підприємств, установ та організацій мають повідомляти відповідні ТЦК та СП про працівниць, які мають медичну або фармацевтичну освіту і не перебувають на військовому обліку. Непрацевлаштовані жінки для взяття на військовий облік мають прибувати до ТЦК та СП самостійно.

Нагадаємо, зміни до Закону «Про військовий обов’язок і військову службу» щодо військового обліку жінок з медичною та фармацевтичною освітою були внесені восени минулого року. Разом з тим взяття на військовий облік жінок відтермінували до жовтня 2023 року.