Ціни на товари харчування першої необхідності (серед яких макарони, хліб, вода, цукор, яйця, гречана крупа) пропонують встановлювати надбавкою не більше 15% від встановленої виробником. Про це йдеться у законопроекті №6374 про внесення змін до Закону України «Про ціни і ціноутворення» щодо відновлення державного регулювання цін на продукти харчування, що мають істотну соціальну значущість, який внесли до парламенту представники «слуг народу» на чолі із Дмитром Соломчуком. Про це повідомляє Судово-юридична газета.

В Україні ціни на продукти харчування регулюються згідно Закону України «Про ціни та ціноутворення».

Автори пишуть, що 1 липня 2017 року відповідно до Постанови Кабінету Міністрів було скасовано державне регулювання цін на продовольчі товари та послуги на ринках. Далі депутати відзначили негативний вплив пандемії на економічну ситуацію і вказали на важливість надійної продовольчої системи, яка функціонує за будь-яких обставин та здатна забезпечити доступ громадян до достатнього постачання харчових продуктів.

Далі народні обранці відзначили суттєве зростання цін на продукти харчування, що мають «істотну соціальну значущість».

Даним законопроектом пропонується внести зміни та доповнення до Закону України «Про ціни і ціноутворення», зокрема наступне:

Державне регулювання цін на продукти харчування, що мають істотну соціальну значущість здійснюється шляхом встановлення граничної торговельної надбавки (націнки), що може бути не меншою від 5% і не більшою 15% від відпускної ціни виробника соціально значущих продуктів харчування.

Перелік продуктів харчування, що мають істотну соціальну значущість має встановити Кабмін з обов’язковим врахуванням соціально значущих продуктів харчування.

До них, зокрема, відносяться: крупа гречана, цукор-пісок, борошно пшеничне вищого сорту, макаронні вироби вітчизняного виробництва (вермішель з борошна пшеничного вищого сорту), молоко пастеризоване жирністю 2,5 відсотка (у плівці), хліб житньо-пшеничний, батон з пшеничного борошна, яйця курячі категорії С1, птиця (тушка куряча), вода мінеральна негазована, масло вершкове жирністю 72,5 відсотка, олія соняшникова.