«Люди встояли – не вистояв бетон». Саме цією фразою прийнято згадувати мужніх чоловіків з усіх куточків України, які протягом 242 днів захищали важливу стратегічну точку на карті буремного Сходу – Донецький аеропорт. Сьогодні, 16 січня, у Покровську пройшов урочистий захід, присвячений пам’яті українських воїнів, яких за стійкість, безстрашність і непереможність назвали «кіборгами».

Визначним є те, що віддати данину пам’яті полеглим воїнам представники міської влади, Покровсько-Ясинуватського ОМТЦК та СП та нечисленні жителі міста зібралися на Алеї слави Центрального міського цвинтаря. Адже саме там поховано одного з «кіборгів» – покровчанина Владислава Казаріна.

«242 дні наші «кіборги», як їх прозвали за стійкість та високі бойові якості, захищали вже зруйновані термінали міжнародного аеропорту імені Прокоф’єва, – каже начальник групи морально-психологічного забезпечення Покровсько-Ясинуватського ОМТЦК та СП Вадим Артюх. – У тому числі й наш земляк Владислав Казарін брав участь у цій звитяжній військовій операції. Тож давайте сьогодні згадаємо словами вдячності цих хлопців, які на такому стратегічно важливому напрямку стримали агресію ворога і не дали йому пройти далі, виконавши свій обов’язок до останнього».

Захист Донецького аеропорту став однією з найбільш славетних та водночас трагічних операцій у бойових діях, що, попри оголошене перемир’я, й досі тривають на Донбасі. Свідком тих подій став і заступник покровського міського голови Микола Шабельник, який мешкав за 5 кілометрів від ДАПу.

«Це сумна сторінка нашої історії, – каже Микола Шабельник. – Але ці дні стали фундаментом, базисом мужності та об’єднання України. Адже люди з різних куточків держави, не вагаючись, полишили свої родини і пішли захищати Батьківщину».

Присутні поклали квіти на могилу полеглого «кіборга» та вшанували пам'ять всіх тих, хто віддав життя за свободу та незалежність сучасної України, хвилиною мовчання.