Міністерство охорони здоров’я закликає не займатися самолікуванням у разі появи симптомів ГРВІ й одразу звертатися до сімейного лікаря. Про це міністр охорони здоров’я Максим Степанов сказав на брифінгу 6 листопада.

«Звертайтесь, будь ласка, одразу до свого сімейного лікаря для того, щоб він вирішив, що саме робити, яку схему лікування обирати, є потреба у госпіталізації чи ні. Не займайтесь самолікуванням!» - закликав міністр.

У разі відсутності зв’язку з сімейним лікарем чи виникненні інших запитань МОЗ радить звертатися у всеукраїнський контакт-центр із питань протидії COVID-19 за безкоштовним номером 0 800-60-20-19.

МОЗ наголошує, що госпіталізація хворих на COVID-19 відбувається за показаннями. Близько 80% пацієнтів мають легкий перебіг хвороби і не потребують стаціонарного лікування. Саме сімейний лікар зобов'язаний оцінити стан пацієнта та прийняти рішення щодо необхідності госпіталізації чи надання медичної допомоги в амбулаторних умовах.

Госпіталізація за клінічними критеріями показана хворим із підозрою чи підтвердженим COVID-19 у разі наявності щонайменше однієї з наступних ознак:

  • частота дихання менше 10 або більше 30 дихальних рухів;
  • сатурація під час вимірювання пульсоксиметром менше ніж 92%;
  • порушення свідомості;
  • пацієнти з перебігом захворювання середньої тяжкості, які мають тяжку супутню патологію (тяжкий перебіг артеріальної гіпертензії, декомпенсований цукровий діабет, імуносупресивні стани, тяжка хронічна патологія дихальної або серцево-судинної системи, ниркова недостатність).

Максим Степанов також наголосив, що інформація щодо можливого запровадження в країні так званих «чорних зон» карантину, яка днями з’явилась в мережі Інтернет, не відповідає дійсності і є фейком.

dn.gov.ua