З часів античності вчені намагаються зрозуміти, що таке людська свідомість і в чому її головна особливість.

Але досліджувати це питання надзвичайно важко і тому про свідомість існує багато міфів, перекручень і неточностей. Деякі з них у своїй статті спростував Крістоф Кох, головний вчений і президент Аленовского інституту наук про мозок.

Міф № 1: Мозок людини унікальний і має принципові відмінності від мозку тварин

Ні, це не так. За понад 200 років досліджень вчені не змогли знайти якісь унікальні риси мозку людей, яких немає більше ні в яких інших живих істот.

Нейробіолог Сюзанна Геркулан-Хаузел стверджує, що особливість полягає у величезній кількості нейронів в корі головного мозку людини. Це найпростіше пояснення наших чудових когнітивних здібностей. Але недавні дослідження показали, що у дельфінів в корі нейронів набагато більше, ніж у нас – це спростовує теорію Геркулан-Хаузел.

Міф № 2: Сни – це приховані підказки про наші таємні бажання

Згідно з сучасними дослідженнями, сни не відображають ніяких наших бажань, а просто інтерпретують повсякденні турботи і події.

Міф № 3: Реклама може діяти на нашу підсвідомість

Про підсвідому рекламу заговорили 1957 році коли маркетолог Джеймс Вайкері провів у кінотеатрах міста Форт Лі серію експериментів: на частку секунди він виводив на екрани фрази "Пий кока-колу" і "Їж попкорн". Вайкері заявив, що це значно збільшило продажі, але пізніше зізнався, що підтасував деякі дані.

Підсвідому рекламу відтоді вивчають дослідники по всьому світу. Поки вдалося встановити, що якщо від неї й є якийсь ефект, то він зникає вже через 15 хвилин.

Міф № 4: За крок від смерті людей відвідують видіння – це і є докази загробного життя

Багато людей, які пережили клінічну смерть, розповідають про світло в кінці тунелю і присутність поруч загадкових істот. Насправді ці видіння – спроба мозку виконувати свою роботу з розуміння світу навіть у критичній ситуації.

Вчені заперечують надприродні пояснення цього феномена, але визнають, що його важливо вивчати. Багато видінь заспокоювали пацієнтів, а значить розуміння їхньої природи може стати в пригоді у терапевтичних цілях.