Навіть повністю щеплені люди можуть заразитися на СOVID-19. Таке трапляється вкрай рідко, але й на це є декілька підстав, пише 24 канал з посиланням на CNBC.

Чому хворіють повторно

Жодна вакцина від Covid не є на 100% ефективною.

Варто почати з того, що поки жодна з вакцин не показала 100% ефективність у запобіганні зараженню. Але імунізація значно знижує ризик госпіталізації та смерті. Це показав аналіз даних з Ізраїлю і Великобританії.

Професор Лоуренс Янг, вірусолог з Медичної школи Університету Уоріка в Великобританії, наголосив, що випадки коронавірусу у повністю вакцинованих людей є нагадуванням про те, що «жодна вакцина не є цілком ефективною». За його словами, завжди буде частина людей, які як і раніше залишатимуться сприйнятливими до інфекцій і хвороб.

Є також 2 інших чинники, які впливають на ефективність вакцини:

  • ослаблення імунітету – вчені досі не знають, як довго зберігається індукований вакциною імунітет;
  • чинник, пов'язаний з «проривними інфекціями» у вакцинованих осіб через більш заразний Дельта-штам.

Нові штами та імунітет

Крім того, нові штами поставили під загрозу ефективність вакцин проти коронавірусу. Втім, чи будуть потрібні нові щеплення – поки невідомо.

Щодо неповних даних про те, як довго зберігається імунітет від коронавірусу після вакцинації, то тривогу підняли після важких випадків коронавірусу в Ізраїлі. У країні була одна з найшвидших програм вакцинації в світі. Подальші дослідження, опубліковані наприкінці липня, показали, що вакцина від Pfizer виявилася лише на 40,5% ефективною в запобіганні симптоматичним захворюванням.

Усі вакцини є дієвими проти штаму коронавірусу Дельта. Проте деякі з них є менш ефективними. Наприклад, Pfizer – загалом дієвий на 95%, від штаму Дельта – на 88%.

Попри це, два уколи вакцини забезпечують надійний захист від важких захворювань і госпіталізації, а також захищають від Дельти.

«Вакцини дуже добре захищають від важкої інфекції, госпіталізації і смерті, але вони менш ефективні для повного захисту від інфекції. Ми знаємо, що багато людей, які пройшли повну вакцинацію, все ще заражаються Дельта-штамом, але з легкими симптомами», – додав Янг.

Тож, вченим залишилось краще зрозуміти, наскільки заразні повністю вакциновані люди, які стають інфікованими. Це допоможе краще прогнозувати ситуацію в найближчі місяці.