З 25 жовтня 2019 року Національний банк України вводить у обіг банкноту нового найвищого номіналу 1000 гривень. На її лицьовому боці зображено портрет відомого українського науковця Володимира Вернадського. Як обиралася кандидатура для розміщення на національній валюті та інші цікаві факти про нову банкноту повідомляє сайт НБУ.

«На українських банкнотах зараз зображені постаті визначних державних діячів (Богдан Хмельницький, Михайло Грушевський, Володимир Великий), а також видатних письменників та митців (Григорій Сковорода, Леся Українка, Іван Франко, Тарас Шевченко), – повідомляють у НБУ. – Національний банк детально вивчив питання, портрет кого саме з українців має бути на новій банкноті, для чого провів консультації з Інститутом історії Національної академії наук, Міністерством освіти і науки, Міністерством культури та Інститутом національної пам’яті».

Серед низки пропозицій Нацбанк отримав одну спільну кандидатуру – видатного українського науковця, засновника і першого президента Української академії наук Володимира Вернадського.

«Володимир Вернадський прославився на весь світ як непересічний філософ, мислитель світового рівня, природознавець, засновник цілої низки нових галузей світової науки – геохімії, біогеохімії, радіогеології. Життя Вернадського було тісно пов’язане з Україною. Він належав до патріотів України та передбачав щасливе майбутнє українського народу, який обов’язково посяде гідне місце в Європі та світі», – зазаначають у НБУ.

Серед інших історичних постатей для зображення на купюрі 1000 гривень розглядалися історик Микола Костомаров, письменник Олександр Довженко, князь Данило Галицький, гетьмани Петро Конашевич-Сагайдачний та Павло Скоропадський.

Робота над оформленням нової банкноти тривала трохи більше одного року. Також за цей час була вироблена її система захисту.

Щодо питання, чому банкнота номіналом 1000 гривень вводиться саме зараз, Нацбанк пояснює, що при запровадженні нових банкнот центральні банки беруть до уваги економічні чинники, зокрема: розмір та динаміку середньої заробітної плати, кількість готівки в обігу, питому вагу безготівкових розрахунків, рівень інфляції, необхідність посилення захисту банкнот.

«Банкнота номіналом 500 гривень була введена в обіг в 2006 році. Тоді середньомісячна заробітна плата становила близько 1000 гривень і розмінювалася двома банкнотами найвищого номіналу. Відтоді змінився обсяг економіки загалом, середньомісячна заробітна плата в Україні за цей час зросла майже удев’ятеро. Зараз для отримання середньомісячної зарплати необхідно вже не менше 20 банкнот. Як наслідок, обсяг готівки у обігу зріс більш ніж уп’ятеро – до маже 380 мільярдів гривень, тому, щоб обслуговувати зростаючий обсяг економіки, потрібні вищі номінали банкнот», – дає роз’яснення НБУ.

Нацбанк зазначає, що введення в обіг нових банкнот не тільки зробіть розрахунки зручнішими, а й сприятиме зменшенню операційних витрат банківських установ і витрат на інкасацію, а також витрат Нацбанку на друкування, зберігання, оброблення та транспортування банкнот.

Необхідність введення банкноти 1000 гривень також підтверджує розрахунок, зроблений за Д-метричною (D-metric) моделлю, згідно з якою банкнота вищого номіналу має приблизно дорівнювати розміру середньої зарплати за два дні. «Враховуючи, що середня зарплата в Україні вже сягнула понад 10 тисяч гривень і продовжить зростати цього року, це значення поступово наближається до номіналу, який запроваджується», – повідомляє Нацбанк.

Крім цього, зараз у структурі банкнот в обігу найбільшу питому вагу займають банкноти номіналами 500 гривень – понад 55%. Зважаючи на світовий досвід, наближення до рівня 50% свідчить про необхідність введення в обіг вищого номіналу.