Чадний газ або оксид вуглецю – це продукт горіння в умовах нестачі кисню, що не має запаху і кольору. Він є дуже небезпечним для організму людини, тому що отруєння може настати непомітно. Навіть незначної його кількості у повітрі достатньо, щоб викликати у людини запаморочення і нудоту, а вдихання повітря, в якому міститься 0,3% CO, може швидко привести до смерті.

Якщо в приміщенні достатньо свіжого повітря, погано працює вентиляція, забиті димарі, там може накопичуватись чадний газ. Окрім цього, вітряна погода може спричинити зворотну тягу в димових та вентиляційних каналах, а через це небезпечні продукти горіння не виводимуться назовні і накопичуватимуться у приміщенні.

Ознаки отруєння чадним газом:

  • головний біль, сонливість, запаморочення, задишка, сухий кашель, нудота та блювота;
  • втрата рівноваги, зору, порушення пам’яті або втрата свідомості;
  • першою ознакою тяжкого отруєння є втрата свідомості, порушення диханням, судоми, посиніння шкіри обличчя та слизової;
  • отруєння чадним газом не викликає у людини підвищення температури, тому важливо не сплутати отруєння чадним газом з харчовим отруєнням.

Перша допомога при отруєнні

У разі отруєння чадним газом потерпілого потрібно негайно винести на свіже повітря, після чого звільнити від тугого одягу, який заважає диханню. Варто також покласти холодний компрес на голову і груди потерпілого. Згодом напоїти гарячим чаєм або кавою. Втім коли потерпілий без свідомості, потрібно піднести до носа шматочок вати або тампон, змочений нашатирним спиртом.

Профілактика отруєння

Для обігріву помешкання потрібно використовувати лише ті прилади, які для цього призначені. Не використовуйте газову плиту для обігріву приміщення.

Регулярно перевіряйте газові прилади, вентиляційні канали та димоходи на справність. Не залишайте увімкненими газові прилади без нагляду.

У помешканні з пічним опаленням завжди відчиняйте заслінку в пічці чи комині.

Електровитяжці та газовій колонці не місце в одному приміщенні.

Завжди провітрюйте приміщення, якщо в них є газові прилади.

Та найбільш ефективним способом захисту від небезпечного впливу чадного газу є встановлення відповідних датчиків, які сповіщають про загрозу отруєння.

За інформацією 9 ДПРЗ