Чи обов’язковою є повірка лічильників під час воєнного стану

У випадку, якщо термін повірки закінчився під час воєнного стану або протягом місяця після його припинення, то ваше попереднє повірочне свідоцтво залишається чинним ще три місяці після скасування воєнного стану. В цей час лічильники не знімаються з обліку, і їхні показники будуть і надалі враховуватись для проведення нарахувань.

Це визначено постановою КМУ від 05 квітня 2022 року №412 «Деякі питання повірки законодавчо регульованих засобів вимірювальної техніки в умовах воєнного стану».

Водночас в постанові не йдеться про те, що під час воєнного стану повірку робити заборонено, тож наразі обслуговуючі організації продовжують надавати послуги із заміни та повірки лічильників.

Повідомлення, які ви можете отримати від обслуговуючих організацій з приводу закінчення міжповірочного інтервалу вашого лічильника, є рекомендацією, а НЕ вимогою.

Разом з тим, Кабмін пропонує повернути обов’язкову повірку лічильників під час воєнного стану на території України, яка не перебуває в оточені чи під тимчасовою окупацією. Відповідний проєкт постанови надіслано на погодження до Державної регуляторної служби.