Жителі Покровська почали отримувати рахунки за електроенергію, у яких, крім нарахувань за червень, окремим рядком зазначається плановий платіж на липень.

Чи обов’язково сплачувати всю суму з урахуванням планового платежу, і чи не передбачені штрафні санкції, якщо обмежитися оплатою за попередній місяць? Відповідь на ці питання надав постачальник електроенергії – ТОВ «Донецькі енергетичні послуги».

«Вносити плановий платіж не обов’язково, й ніякої відповідальності за це не передбачено, – пояснили в прес-службі постачальника. – Починаючи з липня, побутовим споживачам лише запропонований новий варіант оплати. Він є зручним передусім для тих, хто не бажає кожного місяця витрачати час на розрахунки та планує свій бюджет заздалегідь, або ж надзвичайно зайнятий на роботі чи планує родинні поїздки на період передачі даних лічильників та формування рахунків. Кожен клієнт має право самостійно обирати, за якою із запропонованих сум здійснювати розрахунок оплати».

Такі ж роз’яснення нададуть і в центрах обслуговування клієнтів. Разом з тим спеціалісти наголошують, що споживачам не варто хвилюватися й витрачати свій час на відвідування центру обслуговування після отримання рахунку із зазначенням планового платежу. Обирати новий формат оплати чи ні – вирішують самі клієнти.

Якщо внесений споживачем плановий платіж виявиться більшим за фактично спожиту електроенергію, це буде враховано в наступному рахунку й відобразиться як переплата.

Фахівці «Донецьких енергетичних послуг» радять звернути увагу на зворотній бік рахунку, де наведено роз’яснення про можливість вибору клієнтом суми до сплати: лише за минулий місяць чи з урахуванням планового платежу.