«Людина може одночасно бути інфікована і грипом, і COVID-19. Найчастіше в такому разі симптоми обох вірусів накладаються один на одного. Лікування відбувається згідно з наявними протоколами і багато в чому залежить від тяжкості перебігу інфекції, загального стану та наявних супутніх патологій і ризиків кожного окремого пацієнта», — зазначила в ексклюзивному коментарі для спільноти «Коронавірус інфо» Дарія Сімчук, лікар-анестезіолог КП «Лікарня 2 ім. В. П. Павлусенка» Житомирської міської ради.

При появі перших симптомів хвороби слід обов’язково звернутися до сімейного лікаря, а не займатися самолікуванням. Розкажіть лікарю про свої симптоми, як вони розвивалися. Слідкуйте за температурою тіла, артеріальним тиском, сатурацією кисню.

Лікар врахує ваші клінічні дані, наявні супутні захворювання та ризики і прийме рішення щодо подальшого додаткового обстеження й лікування.

Щеплення проти грипу робиться 1 раз на рік. Придбати вакцину можна в аптеці, а вколоти — в амбулаторіях сімейного лікаря або у приватних медзакладах. Вакцинація проти COVID-19 є безкоштовною та проводиться в державних пунктах щеплення.

Пам‘ятайте, найкращий метод боротьби із хворобами — профілактика! Не забувайте про санітарно-протиепідемічний режим та вакцинацію!