Досягнення юнаками 18-річного віку завжди асоціювалося зі строковою службою в лавах Збройних сил України. Саме у 18 років юнаки ставали чоловіками, ліжко у теплій домівці змінювалось на казарму, а звичайне буденне життя перетворювалось на розпорядок дня. Саме під час строкової служби хлопці отримували базові знання про військову справу та опановували певні військові спеціальності. Але війна внесла свої корективи в наше життя.

Виникає чимало запитань щодо призову на військову службу в Збройних силах України. І, відповідно, постає питання: чи має проходити строкову службу хлопець під час війни.

На початку лютого 2023 року влада відмінила обов’язковий призов на строкову службу. Але хлопцям все ж необхідно ставати на військовий облік.

У рік досягнення хлопцем 17 років йому необхідно пройти військово-лікарську комісію. Після обстеження приймається рішення про його придатність до служби. Згідно з цим заключенням хлопець отримає приписне свідоцтво - один з важливих документів, який потрібен для вступу до вишів, влаштування на роботу, переміщення по країні тощо. З того часу чоловік вважається призовником. Це поняття потрібно відрізняти від поняття «військовозобов’язаний».

Згідно з Законом України «Про військовий обов'язок і військову службу» під мобілізацію підпадають чоловіки віком від 25 до 60 років. Тож у молодих людей після школи є можливість отримати свою першу професію, навчаючись у ВНЗ.

Для тих хлопців, хто все ж таки хоче стати на захист країни, є можливість це зробити за власним бажанням, тобто підписавши контракт.

Зараз розглядається питання взагалі скасувати поняття строкової служби, замінивши її на обов'язкову базову військову службу. Вона відрізнятиметься тим, що період проходження такої служби обиратиме саме призовник. Вона триватиме 5 місяців у мирний час та 3 місяці під час військового стану.

Також в якості альтернативи для студентів ВНЗ передбачено введення нової дисципліни з базової загальновійськової підготовки. Таким чином, отримати навички поводження зі зброєю, знання про надання першої медичної допомоги хлопець зможе без відриву від основного навчання на базі свого ж ВНЗ.

Не дивлячись на те, що хлопцям надана відстрочка від служби, все ж таки з 17 років на них розповсюджуються ті самі умови виїзду за кордон, що і для всіх інших чоловіків.

Тож, підіб’ємо підсумки. Хлопці до 25 років не можуть бути призвані до армії у рамках мобілізації. Але це не означає, що це вільний час, коли можна розважатися та вести себе легковажно. Цей час дає змогу подорослішати, набути досвіду та навичок, зібратися з духом. Кожен хлопець має розуміти, що він – частина оборонної міці країни. Не варто перекладати відповідальність на когось. Кожен з нас відповідальний за наше майбутнє і майбутнє наших дітей.