Черкаська міська влада пом’якшила карантин, дозволивши частині підприємців відновити діяльність. «До такого кроку тут вдалися після чисельних звернень від представників бізнесу, які через карантинні обмеження опинилися на межі виживання», – йдеться на сайті міськради.

Як повідомляє ГУНП Черкаської області, при ухваленні рішення про пом’якшення карантину міська влада вийшла за рамки своїх повноважень. За цим фактом відкрито кримінальне провадження.

«Зазначене рішення виконавчий комітет Черкаської міської ради прийняв вчора, 30 квітня, – повідомляє поліція. – Зокрема, виходячи за рамки своїх повноважень, міськвиконком дозволив  роботу перукарень, салонів краси, об’єктів спортивної інфраструктури, літніх майданчиків закладів ресторанного господарювання, магазинів з продажу непродовольчих товарів, електротоварів, меблів, книжкової продукції, ринків та ярмарків з продажу  сільськогосподарської продукції та квітів, а також міських парків та скверів і розташованих  на їхній території атракціонів».

Прийняте рішення суперечить постанові Кабінету Міністрів від 11 березня №211 «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19», проте виконавчий комітет відмовився його скасувати.

Сьогодні,  1 травня, Черкаський відділ поліції вніс відомості за цим фактом до ЄРДР за статтею 325 Кримінального кодексу України (Порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним хворобам та масовим отруєнням).

Поліція наголошує на необхідності дотримання вимог чинного законодавства та не здійснювати діяльність, яка, відповідно до Постанови Кабміну Міністрів України, наразі заборонена. У випадку позитивної епідеміологічної ситуації карантинні обмеження почнуть послаблюватися з 12 травня, але робитиме це виключно Уряд за погодженням із головним державним санітарним лікарем – підкреслюють правоохоронці.

«З метою забезпечення виконання вимог чинного законодавства на території міста Черкаси поліцейські у складі мобільних груп проводитимуть превентивну роботу серед представників малого та середнього бізнесу, а у випадку ігнорування заборони та невиконання законних вимог – притягуватимуть порушників до адміністративної відповідальності за статтею 44-3 КУпАП», – повідомляє поліція.

Міністр охорони здоров’я України Максим Степанов засуджує дії черкаської влади, кажучи, що вони можуть призвести до катастрофічних наслідків щодо поширення коронавірусу. Про він заявив сьогодні під час робочої поїздки в Черкаську область, йдеться на сайті МОЗ.

«Ми розуміємо, що люди втомилися від карантину. Ми, в Уряді, готуємо пом’якшення карантину вже з 11 травня. Всі ці кроки ґрунтуються на думці спеціалістів, вірусологів, на даних, які в нас є. Ми повинні бути впевнені, що наші дії не погіршать ситуацію. Рішення відкрити магазини і торгові центри, а також тераси в закладах громадського харчування може звести нанівець роботу, проведену протягом останніх 1,5 місяців. Діям влади буде надана оцінка, в тому числі правоохоронних органів. Я засуджую такі дії, бо вони ставлять під загрозу життя і здоров’я людей», – наголосив Максим Степанов.

Як підкреслив міністр охорони здоров’я, станом на 1 травня в Черкаській області 296 підтверджених випадків коронавірусної хвороби COVID-19, 6 із них – за минулу добу. Всього летальних випадків 9, а одужало 63 особи.