Напередодні нового року в ШУ «Покровське» приїхав новий прохідницький комбайн концерну SANYI. Шахтоуправління оновлює парк техніки, і це вже другий комбайн цієї фірми, що працюватиме на підприємстві. Деталі дізнавалася знімальна група ТК «Орбіта».

Восени 2022 року на такому комбайні працювали шахтобудівельники. Вони пройшли конвеєрний ходок південної панелі блоку 10, і нарікань на техніку в них не було. В надрах шахтоуправління комбайн такої ж модифікації теж добре себе зарекомендував.

«Комбайн стояв на штреку 3 кілометри. Пройшов 3 кілометри без аварійності, питань щодо нього не було. Старий комбайн добре себе показав, поломок не було. Комбайн по міцності краще, ніж були до цього», – каже бригадир слюсарів дільниці РЗО №2 Володимир Довгий.

Той комбайн, що вже попрацював у шахті, зараз розбирають, готують для іншого забою машиністи гірничо-виїмкових машин. Потім будуть розбирати і новий комбайн, щоб вже під землею зібрати його для нарізання нової лави.

«Зараз нам підготують, розгазують виробку, і ми опускатимемо деталі в шахту і збиратимемо комбайн у шахті», – розповів машиніст гірничих виїмкових машин дільниці ПР-1 Денис Головко.

Для нової техніки потрібні й нові знання. Машиніст гірничо-виїмкової машини зможе керувати нею, сидячи як в кріслі, так і дистанційно з пульта. Модель пульта принципово інша – розміщення кнопок та джойстиків більш зручне для великих, натруджених чоловічих рук.

«Зручний пульт, просто до нього треба звикнути: ще треба трохи практики. Просто на наших старих моделях було трошки інше керування, інші команди були в іншому розташуванні. До нього вже звикли. Тиждень-другий – звикнемо швидко і все буде нормально», – каже машиніст гірничих виїмкових машин дільниці ПР-1 Олексій Мітран.

Комбайн на цілий метр довший за попередників, у ньому інша система охолодження двигуна. Без води неможливо запустити і виконавчий орган машини. Багато захисту передбачено заводом-виробником. Свої перші кілометри виробки він пройде в надрах шахтоуправління «Покровське» з колективом дільниці прохідницьких робіт №7.

Детальніше – в сюжеті ТК «Орбіта».