Запаси крові та плазми повинні бути у всіх медичних установах держави, адже від їх наявності залежить життя людини. Для цього відділення переливання крові періодично влаштовують акції з залучення донорів для поповнення запасів. Так роблять і в Мирноградській міській лікарні. Яка ситуація у медиків нині та якої групи сьогодні бракує – з’ясовувала Наталія Мовчан.

Учора до відділення переливання крові Мирноградської міської лікарні записалося більше десяти чоловік, але стати донорами дозволяють не всім. Лише тим, у кого всі необхідні показники в нормі.

Житель Мирнограду Олександр Лаврик каже, що здає кров раз на три місяці, знає що це корисно, та можливо саме його кров врятує комусь життя.

А ось Руслан приїхав з Авдіївки, має посвідчення почесного донора і говорить, що він носій рідкісної групи - четвертої негативної, і нею ділиться вже не один десяток років.

«У мого колеги сталася біда: маленький синочок упав з дерева і розбився. Зараз йому необхідна кров, приїхав здати сам і нас ціла компанія», - розповів Руслан.

Всіх, хто бажає поділитися своєю плазмою та кров’ю, ретельно перевіряють та обстежують.

«Ми перевіряємо картотеку донорів, чи є особа в списках, – розповідає старша медична сестра відділення переливання крові Мирноградської міської лікарні Ірина Стеценко. – Потім йде обстеження лікаря – температура, пульс , тиск, відсутність хронічних захворювань».


Лікарі відділення говорять, що у зв’язку з пандемією тих, хто бажає стати донором, стало набагато менше.

«Щодня до нас приходять 5-10 осіб. Ми постійно проводимо акції та запрошуємо людей, - розповідає завідуючий відділенням переливання крові Мирноградської міської лікарні Юрій Костюченко. – Дефіцит крові певної групи змінюється щодня, як і заготівля її компонентів. Для нашого регіону найрозповсюдженішою є друга позитивна».

Після забору крові її відправляють на ретельне обстеження до обласної лабораторії на визначення наявності СНІДу, сифілісу, гепатиту С та інших небезпечних інфекцій. Після витримки в кілька місяців аналізи повторюють, і лише отримавши негативні відповіді, її дозволяють переливати пацієнтам.

Цього року стартує реформа крові. Одним з її пунктів є дозвіл здавати кров не за місцем реєстрації, а де зручно людині. Лікарі сподіваються, що загальна база значно спростить процедуру та збільшить кількість донорів.

«Крім того, лабораторії, які обстежують рідину на інфекції, планують створити на місцях, а не одну на область. Це дасть змогу працювати швидше та продуктивніше», - каже Юрій Костюченко.