Почастішали випадки пожеж в екосистемах на території Покровського району. Щодня виникає від 7 до 9 пожеж на відкритих територіях. Тільки за 25.09.2023 року було зареєстровано 10 залучень пожежно-рятувальних підрозділів для ліквідації пожежі на сухій рослинності.

Основною причиною виникнення таких пожеж є потрапляння в суху рослинність та сміття розжареного предмету, такого як недопалок або сірник.

Через такі необережні дії страждає не тільки рослинність, а й тварини. Полум’я може перекинутися на житлові будинки або господарчі споруди. Також з сухої трави вогнище перекидається на сміттєзвалище, через горіння якого в атмосферу викидаються отруйні газоподібні відходи.

Задля запобігання таким пожежам Покровське районе управління ГУ ДСНС України у Донецькій області вкотре нагадує, що спалювання сухої рослинності та сміття – це адміністративне правопорушення, за яке стягується штраф у розмірі від 3 060 до 6 120 грн гривень для громадян відповідно до статті 771 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Також за подобні дії можуть притягнути до кримінальної відповідальності за статтею 113 Кримінального кодексу України. Диверсія – вчинення з метою ослаблення держави вибухів, підпалів або інших дій, спрямованих на масове знищення людей, карається позбавленням волі на строк від десяти до п'ятнадцяти років.