Сьогодні в Парижі на позачерговому засіданні Міжурядового комітету з охорони нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО ухвалено рішення про включення українського борщу до Списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО, що потребує термінової охорони. Про це повідомила перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова.

«Цей Список ЮНЕСКО складається з елементів нематеріальної спадщини, які, на думку держав-учасниць Конвенції про охорону нематеріальної культурної спадщини, потребують прийняття невідкладних заходів для їх збереження. Внесення певного культурного елементу до цього переліку сприяє мобілізації міжнародного співтовариства та допомозі зацікавленим сторонам у вжитті необхідних захисних заходів. Сьогодні Росія вбиває українців як носіїв елементу нематеріальної культурної спадщини. Саме тому Міжурядовий комітет прийняв унікальне рішення», – зазначає Еміне Джапарова.

За її словами, ЮНЕСКО бере під свій захист не лише історико-культурні пам'ятки, природні об'єкти, документальну або підводну спадщину, а й «живу традицію» нематеріальну спадщину, що включає і національні страви, знання про які, рецептуру та культуру їхнього приготування передають із покоління в покоління.