В Антимонопольному комітеті України 26 березня порушено справу проти низки мереж супермаркетів та постачальників за фактом суттєвого подорожчання продуктів в Києві. Про це повідомив голова обласного відділення Антимонопольного комітету України Олексій Хмельницький на Facebook, інформує 112 Україна.

Зокрема, справу розпочато щодо таких компаній: NOVUS, "Ашан", METRO Cash & Carry Ukraine, "Сільпо", BILLA, "АТБ-Маркет", VARUS, "ЕКО Маркет", "Велика Кишеня", "Велмарт і компанії - постачальники ТОВ "Світ овочів", ТОВ "Гала Фудз", ТОВ "Саркара-Груп", ТОВ "Овочевий край", ТОВ "Август-Кий", ТОВ "Агроінвест-Логістик", ТОВ "Агро-Овен", ТОВ "Брокінтерком", ТОВ "Перспектива", ТОВ "Зовнішторгресурс", ТОВ "Агробізнесвектор", ТОВ "Інтер овочі", ТОВ "Аттуаль", ТОВ "Елітпрайм", ТОВ "Авега-2018".

Приводом для втручання Комітету стало істотне подорожчання товарів в останні дні. Ціновий моніторинг, який ввів АМКУ, показує, що ціни на певні продукти і засоби індивідуального захисту піднімалися синхронно в різних торгових мережах. Це може свідчити про антиконкурентну поведінку учасників ринку - як постачальників, так і мереж роздрібної торгівлі, або обох цих ланок одночасно.

Тервідділення АМКУ вивчить всі обставини підвищення вартості на продукти харчування, встановить на якому етапі і хто саме спровокував підвищення цін і ухвалить відповідне рішення.

Якщо будуть встановлені факти порушення законодавства про захист економічної конкуренції, органи АМКУ можуть накласти штрафи в розмірі до 10% обороту компанії за попередній рік.

Нагадаємо, 22 березня повідомлялося, що мережа супермаркетів "АТБ" заявила про підвищення цін на низку продуктів харчування і товари першої необхідності в умовах карантину, запровадженого в Україні у зв'язку з коронавірусом.