Сьогодні дев’ятий день поспіль продовжується акція протесту робітників вугільної компанії «Краснолиманська» під будівлею адміністрації в центрі Покровська. Сильним вітром вночі знесло одну зі встановлених біля будівлі палаток.

Як повідомив протестувальник Євгеній, сьогодні вони с колегою залишились вдвох, лише за підтримки ветеранів батальйону «Донбас». Ще двоє учасників акції поїхали до Києва, щоб взяти участь у всеукраїнській нараді працівників вугільної галузі та донести проблеми шахтарів «Краснолиманської» до керівництва країни.

«До Києва вони виїхали ще вчора, – розповідає Євгеній. – Хочуть розповісти міністрам, президенту про те, в якому становищі опинилась наша вугільна промисловість. Запитати, що буде далі та як взагалі нам бути? Зарплату вже кілька місяців не виплачують, та скільки ще нам чекати – невідомо. Відвантаження вугілля є, підприємство працює, але результату досі немає».

Зі слів учасника акції протесту, якщо нарада в Києві дасть позитивні результати, акцію протесту шахтарів на площі Шибанкова буде завершено.

На своїй сторінці в «Фейсбуці» голова Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець анонсував, що сьогодні в Києві відбудеться декілька важливих нарад з питань роботи профспілок, працівників вугільної промисловості та нового закону про працю.

О 9.00 розпочався перший офіційний захід за участі делегатів розширеної Місії Міжнародної конфедерації праці, Європейської конфедерації праці та Пан’європейської регіональної Ради МКП (МКП/ЄКП/ПЕРР) на чолі з Генеральним секретарем ЄКП Лукою Вісентіні. Відбувається зустріч з активом Конфедерації вільних профспілок України, Федерації профспілок України.

Об 11.00 відбудеться всеукраїнська нарада працівників вугільної галузі, на якій мають бути присутні президент України, прем’єр-міністр та міністр енергетики.

О 14.30 зустріч Місії МКП/ЄКП/ПЕРР, профспілкового руху України з головою представництва ЄС в Україні Матті Маасікасом.

Михайло Волинець також повідомляє, що протягом всього дня в десятках країн світу біля дипломатичних представництв України пройдуть акції на підтримку українських профспілок та проти закону №2708 про працю.

«Наші колеги передадуть дипломатам заяви з інформацією про загрози урядового закону про працю для цивілізованих трудових відносин. Анонсується, що у разі відсутності діалогу відбудуться пікетування», – йдеться в повідомленні.