Кожну четверту суботу листопада Україна і світ вшановують пам'ять жертв голодомору 1932-33-го років, який обірвав життя мільйонів українців, а також голодоморів 1921-1922 та 1946-1947 років в Україні.

Цьогоріч пам’ять жертв сталінського геноциду українців вшановується 25 листопада під гаслом: «Пам’ятаємо. Єднаємося. Переможемо». Вже другий рік поспіль вшанування відбувається в умовах повномасштабної війни, яка супроводжується геноцидними діями рф проти українців. Трагічні події та злочини, які розгортаються на наших очах, демонструють: жива пам’ять надзвичайно важлива. Ті, хто чинить злочини проти людства, мають бути засуджені світовою спільнотою, а жертви – вшановані.

На початку 20 століття Україна пережила три Голодомори: 1921-1923, 1932-1933 та 1946-1947 років. Найбільш трагічним з них виявився голод 1932-1933 років, що організувала радянська влада з метою придушення українського національно-визвольного руху і фізичного знищення частини українських селян. Керівництво Радянського Союзу довгий час приховувало факт смерті українців від штучного голоду. Лише після оголошення незалежності України почалося розслідування масштабів Голодомору, який забрав мільйони життів українців.

З нагоди сумної дати в покровській бібліотеці імені Т. Г. Шевченка організували виставку документальної літератури. Про це повідомила завідувачка відділу обслуговування центральної міської бібліотеки імені Т. Г. Шевченка Анна Кротенко.

«З метою вшанування належної пам'яті мільйонів українців, які загинули від геноциду радянської влади, працівники бібліотеки підготували виставку-спомин «Холодний подих згаслої свічі». На виставці експонується література, книги та посібники, які висвітлюють дану тематику, причини та наслідки Голодомору», – розповіла Анна Кротенко.

За даними покровського історичного музею на кінець січня 1933 року з Донецької області вивезли насіннєвий, фуражний і продовольчий фонди. За офіційною статистикою у цьому ж році померло понад 73 тисячі осіб, роком раніше – 48 тисяч.

Комуністичний режим намагався приховати правду про Голодомор в Україні. Фахівці покровського історичного музею розповідають: попри небезпеку знаходилися люди, що не мовчали. Зокрема – Марко Залізняк. Він створив справжній фотолітопис нищення українського села на Донеччині наприкінці 1920-х – на початку 30-х років. На його знімках — колективізація, розкуркулення й розорення селян, відбирання хлібу й виселення до Сибіру. Сім’я Залізняків особисто пережила весь жах голоду, а спогади викладені в книзі «З янголом охоронцем і фото по життю».

Працівники культурної сфери Покровська закликають усіх небайдужих долучитися 25 листопада до Всеукраїнської акції та о 16:00 запалити у своїй оселі свічку пам'яті про усіх безвинних жертв Голодомору.

Про виставку в музеї, присвячену сумній даті, та про те, що знають про Голодомор покровчани – дивіться у нашому сюжеті.