Сьогодні, 22 січня, відзначається День Соборності України. Свято встановлено на честь проголошення Акту Злуки Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки, яке відбулося в 1919 році. Про це повідомляють у Донецькій обласній державній адміністрації.

«Ухвалення 105 років тому Акту злуки Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки було однією з найвизначніших подій доби Української революції 1917–1921 років. Прийняття цього документу означало об’єднання Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки», – йдеться в повідомленні.

Ідею об’єднання плекали впродовж століть

Ідея соборності бере свій початок від об'єднання давньоруських земель навколо князівського престолу в Києві, а її філософське коріння сягає часів Візантії. Впродовж століть її практичним втіленням займались українські гетьмани Богдан Хмельницький, Іван Мазепа, Петро Дорошенко, Пилип Орлик. У XVIII – на початку XX століття, коли українські землі були поділені між сусідніми державами: Польщею, Московією, Румунією, Австро-Угорщиною, ця ідея знайшла своє відображення у працях найкращих вітчизняних мислителів, оскільки для боротьби за свої національні інтереси Україні була вкрай важливою територіальна єдність.

22 січня 1918 року ІV Універсалом Центральної Ради було проголошено незалежність Української Народної Республіки. Революційні події на теренах Наддніпрянської України та процес становлення української державності сприяли піднесенню національного руху і на заході – в підавстрійській Галичині. В умовах розпаду Австро-Угорщини тамтешні українці отримали можливість реалізувати своє право на самовизначення.

1 листопада 1918 року у Львові відбувся Листопадовий чин, після чого була проголошена Західноукраїнська Народна Республіка (ЗУНР). Її лідери ініціювали переговори про об’єднання Наддніпрянської України з Наддністрянською. На зустріч із гетьманом Павлом Скоропадським до Києва вирушила галицька делегація. Гетьман обіцяв оперативно відреагувати на прохання галичан: надати ЗУНР зброю, продовольчу і фінансову допомогу, спрямувати в Галичину загін Січових стрільців Євгена Коновальця, який мав допомогти галичанам у зміцненні їх державності. Утім, в цей час владу в Україні перебрала на себе Директорія, і переговори про об’єднання продовжилися вже з її представниками.

Наслідком цих перемовин стало підписання 1 грудня 1918 року у Фастові «передвступного» договору між УНР і ЗУНР про злуку обох республік в одну велику державу. А вже 3 січня 1919 року Українська національна рада ЗУНР у Станіславові (нині – Івано-Франківськ) ратифікувала цей договір і прийняла ухвалу про наступне об’єднання двох частин України в одну державу. Для продовження переговорів з урядом УНР сформували делегацію у складі 65 осіб, яку очолював Лев Бачинський.

22 січня 1919 року на Софійському майдані в Києві в урочистій атмосфері відбулося проголошення Акта злуки УНР та ЗУНР в єдину незалежну державу. У зачитаному на зборах «Універсалі соборності», зокрема, відзначалося: «Однині воєдино зливаються століттями одірвані одна від одної частини єдиної України – Західноукраїнська Народна Республіка (Галичина, Буковина, Угорська Русь) і Наддніпрянська Велика Україна. Здійснились віковічні мрії, якими жили і за які умирали кращі сини України. Однині є єдина незалежна Українська Народна Республіка». Наступного дня Акт злуки майже одностайно був ратифікований Трудовим конгресом України.

Однак об'єднання України на той час відбулося скоріше символічно: вже через кілька тижнів після проголошення Акту Злуки більшовики захопили Київ, пізніше поляки окупували Східну Галичину, а Чехословаччина – Закарпаття.

Традиції святкування Дня Соборності

За часів радянського режиму, з 20-х до кінця 80-х років ХХ століття, День Соборності не відзначався. Більше того – будь-яка згадка про нього знищувалася, а комуністичні ідеологи цей день вважали «контрреволюційним святом».

Перше святкування Соборності відбулося 22 січня 1939 року в Карпатській Україні (місто Хуст), на той час – автономній республіці Чехословаччини. Цього дня під синьо-жовтими прапорами відбулася 30-тисячна маніфестація місцевого населення, яке з'їхалося до столиці Карпатської України з усіх куточків краю згадати події 20-річної давності.

21 січня 1990 року на честь 71-ї річниці Акту Злуки в Україні відбулася масштабна акція «Живий ланцюг єднання». Мільйони тоді ще радянських українців взялися за руки й утворили «живий ланцюг» між Києвом, Львовом та Івано-Франківськом як символ духовної єдності людей східних і західних земель України. Також цього дня акція на підтримку «Живого ланцюга» відбулась у Харкові.

Офіційно в Україні День Соборності відзначають з 1999 року. Щороку в цей день проводяться «живі ланцюжки», що символізують єдність українського народу.