18 грудня на вуглевидобувних підприємствах України відбудеться попереджувальна акція протесту – з мітингами, ходами в шахтарських містах, а в разі необхідності – з виїздами гірників до Києва. Про це повідомляється на сайті Конфедерації вільних профспілок України з посиланням на постанову Ради голів Незалежної профспілки гірників України, засідання якої відбулося минулого тижня.

«Бажання долучитися до боротьби з системними порушеннями трудового законодавства, з накопиченням зарплатних боргів, за майбутнє вугільної галузі виказали родини шахтарів, тому наразі неможливо підрахувати точну кількість учасників акції», – написав на своїй сторінці в «Фейсбуці» народний депутат, голова Конфедерації вільних профспілок України та Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець.

За його словами, 18 грудня дві зміни гірників на шахтах різних форм власності призупинять видобуток вугілля, щоб нагадати чинній владі про необхідність погасити заборгованість із заробітної плати та не допустити її в подальшому, захистити Україну від енергетичної залежності з боку країни-агресора, розробити план виходу галузі з кризи і стратегію її розвитку на наступні роки, а також передбачити достатнє фінансове забезпечення підприємств у 2020-му.

«На підтримку гірників місцеві ради шахтарських міст та селищ направили на ім’я президента України звернення з вимогою не допустити знищення вугільної галузі та забезпечити енергетичну безпеку України», – додає Михайло Волинець.