За минулу добу українські енергетики відновили електропостачання близько 43,5 тисячам споживачів.

В Запорізькій області електропостачання відновили для 15,8 тисяч споживачів, Донецькій області - 13 тисячам, на Київщині - для 8,6 тисяч, Чернігівщині – для 6 тисяч домогосподарств.

Крім того на Сумщині ремонтні бригади заживили Краснопілля, однак через бойові дії знову відбулися пошкодження та знеструмлення споживачів.

Водночас через пошкодження енергетичної інфраструктури ворожими військами знеструмленими залишалось понад 1679 населених пунктів, або понад 928 тисяч споживачів.

Станом на 15 березня без газопостачання залишаються близько 259 тисяч споживачів.

Найбільш складна ситуація із газопостачанням спостерігається в Донецькій, Чернігівській, Запорізькій, Київській та Миколаївській областях.

Енергосистема України працює стабільно, частота підтримується на рівні 50 Гц в допустимому діапазоні.

В мережі працюють всі види електростанцій: атомні, теплові, гідроелектростанції та ВДЕ. Рівень споживання стабільний, графік в межах норми.

Обсяги виробництва електроенергії достатні для живлення населення, військових та інших споживачів.

Нагадуємо, якщо ви у безпеці, користуйтеся освітленням та електроприладами, як завжди і без обмежень. Проте не забувайте про режим світломаскування.

АТ «Донецькоблгаз» продовжують відновлювати газопостачання та перешкоджати новим відключенням в результаті обстрілів. За сьогодні було відновлено газопостачання до 8 приватних будинків. Локалізовано кілька десятків пошкоджень за допомогою бандажів, що дало змогу не відключати споживачів від газу. Усунуті наслідки пошкодження газових мереж внаслідок авіаудару. При цьому, на жаль, фахівці були змушені відключити 216 квартир в багатоповерхових будинках.

Завдяки злагодженій роботі газовиків з іншими екстреними службами 11 000 споживачів в центрі Харкова залишилися із газопостачанням. Цілий будинок було повністю зруйновано ракетним ударом в самому центрі Харкова. Внаслідок вибуху утворилась воронка на дні якої палав газопровід низького тиску діаметром 250 мм. Ризикуючи своїм життям під загрозою обстрілів, фахівці аварійно-диспетчерської служби АТ «Харківміськгаз» спільно з ДСНС, поліцією та ЗСУ змогли ліквідувати витік газу. Рятувальники допомогли розібрати завал, загасити пожежу та охолодити трубу, щоб зварювальна бригада АТ «Харківміськгаз» змогла дістатися до пошкодженого газопроводу і провести роботи з ліквідації витоку газу. Злагоджена праця усіх служб дозволила вчасно усунути небезпечну аварійну ситуацію.

Загалом, за добу 14 березня відновлено газопостачання 15934 споживачам у Чернігівській, Харківській, Миколаївській і Дніпропетровській областях.

Урядовий портал - за даними Міністерства енергетики, Укренерго, Нафтогаз України, НКРЕКП, ДТЕК, ОГТСУ, РГК.