У «Донецьких енергетичних послугах» розповіли, як зменшити витрати на електричне освітлення помешкання, підвищивши комфорт.

«Якісне освітлення – це фактор комфорту номер один. Застосовуючи енергоефективні звички та прилади, можна поліпшити якість свого життя, зробити будинок більш затишним, а за світло платити менше. Замінюючи лампочку на енергоефективну, вимикаючи за собою світло – кожен робить свій невеликий внесок в енергонезалежність країни і поліпшення екології», – каже директор «Донецьких енергетичних послуг» Олександр Северін.

Щоб стати екодружніми, свідоміше використовувати електрику та платити за неї менше, потрібно дотримуватися комплексного підходу:

1. Замініть лампи розжарювання енергоефективними LED-лампами. Вони споживають у 10 разів менше електроенергії та служать у 5-8 разів довше. Ще один плюс, особливо відчутний влітку – LED-лампи майже не нагріваються.

2. Використовуйте місцеве освітлення: торшери, бра, підсвічування. Немає сенсу вмикати люстру, коли читаєте книгу або готуєтеся до сну. У таких випадках допоможуть настільні лампи або нічники.

3. Не закривайте джерела світла і розсувайте штори, сонячні промені будуть вільно розсіюватися по кімнаті.

4. Вимикайте світло, коли виходите з кімнати, навіть якщо це енергоефективне LED-світло.

5. Регулярно протирайте лампи та плафони. Пам'ятайте: чиста лампочка світить на 10-15% яскравіше, ніж запилена. Мийте вікна.

6. Використовуйте природне освітлення, коли на вулиці ще світло. Бажано розташовувати робоче місце біля вікон, щоб зайвий раз не вмикати лампу.

7. Обирайте світлий колір стін і стелі. Вони відбивають більше сонячного світла і вам не знадобиться додаткове освітлення вдень.

8. Датчики руху знизять кількість використаної електроенергії. Лампи будуть вмикатися та вимикатися тільки при необхідності.

9. Пристрій для регулювання яскравості світла – диммер, допоможе вам самостійно змінювати насиченість освітлення.

10. Використовуйте двозонний облік електроенергії, щоб платити в 2 рази менше за світло з 23:00 до 07:00. Найпростіше встановити двозонний лічильник електроенергії за допомогою набору Розумний WATT, в який вже включені послуга швидкої установки лічильника, розумна розетка з таймером та LED-лампи. До речі, в наборах можна обрати й філаментні лампи для декоративного освітлення.