В останні роки в Україні спостерігається розповсюдження захворювань, що передаються статевим шляхом. Є достовірна інформація про більш ніж 20 цих захворювань, в тому числі й вірус імунодефіциту людини, що веде до СНІДу. Виявлений взаємозв’язок між захворюваннями, що передаються статевим шляхом, і ВІЛ-інфекцією. А це збільшує ризик передачі ВІЛ-інфекції.

В нашому місті за 9 місяців виявили 30 нових хворих на ВІЛ-інфекцію (всі отримують лікування). А всього було виявлено 1500 хворих.

ВІЛ-інфекція – це захворювання, що виникає внаслідок інфікування вірусом імунодефіциту людини, який вражає імунну систему, внаслідок чого організм людини з часом стає беззахисним навіть перед нешкідливими мікроорганізмами.

Основна відмінність вірусу імунодефіциту людини від інших вірусів полягає в тому, що для свого розмноження ВІЛ використовує клітини нашої імунної системи. Це і пояснює високу небезпеку ВІЛ-він вражає наші захисні функції.

Імунітет слабшає поступово. Людина, що живе з ВІЛ, може протягом багатьох років почувати себе добре і навіть не знати, що вона інфікована. В цьому і полягає підступність вірусу, який приховано руйнує дедалі більше клітин імунної системи. Кожен день продукується 10 млрд нових вірусних частинок, що знищують 200 мільйонів захисних клітин. Коли кількість імунних клітин знижується, людина стає вразливою до хвороб, які з’являються при зниженні імунітету. До них відносяться пневмоцистна пневмонія, токсоплазмоз, туберкульоз легень, саркома Капоши та інші захворювання.

СНІД (синдром набутого імунодефіциту) – це остання стадія ВІЛ-інфекції. На даному етапі імунна система не в змозі протидіяти інфекційним захворюванням. Людина може страждати одразу від кількох інших інфекцій, включаючи онкозахворювання.

Без лікування СНІД закінчується смертю. Але дякуючи антиретровірусній терапії, перехід ВІЛ-інфекції у стадію СНІД відкладається на тривалий час. Це лікування не просто продовжує життя інфікованих хворих, а й дає змогу не почуватися хворими, жити, працювати і створювати сім’ю. Це велике досягнення у боротьбі проти ВІЛ-інфекції, але, на жаль, вона не дає можливості повністю вилікувати людину від цього захворювання. Препарати для лікування інфікованих на ВІЛ-інфекцію призначає лікар кабінету з профілактики ВІЛ/СНІДу поліклінічного відділення Покровської клінічної лікарні інтенсивного лікування.

Шляхи передачі ВІЛ-інфекції відомі давно:

  • це статевий шлях з інфікованою людиною;
  • парентеральний (через кров – при застосуванні забруднених голок та шприців наркоспоживачами, при ураженні шкіряних покровів чи слизових оболонок медичним інструментом, забрудненим ВІЛ, при переливанні крові зараженого ВІЛ донора;
  • від ВІЛ-інфікованої матері до дитини під час вагітності, пологів чи при грудному вигодовуванні.

Вірус також міститься у сечі, слині, сльозах, поті, але концентрація вірусу в них дуже незначна, тому ці рідини не можуть стати причиною інфікування.

ВІЛ-інфекція не передається:

  • повітряно-крапельним шляхом – при чханні, кашлі, розмові;
  • при спілкуванні, рукостисканні, дружніх поцілунках;
  • при укусах комах;
  • при спільному проживанні, навчанні, роботі;
  • при користуванні спільним кухонним посудом;
  • через їжу, приготовану ВІЛ-позитивною людиною;
  • під час плавання в одному басейні.

Наявність ВІЛ-інфекції в організмі може спростувати чи підтвердити тільки обстеження крові на наявність антитіл до ВІЛ-інфекції. Це можна зробити анонімно в кабінеті профілактики ВІЛ/СНІДу поліклінічного відділення Покровської клінічної лікарні та при зверненні до сімейного лікаря. Якщо у вас є тривалі скарги на слабкість, втомлюваність, постійну температуру 37,2 градусів, зменшення ваги тіла, відсутність апетиту – вам зроблять тест на ВІЛ-інфекцію. При швидкому тестуванні результат буде через 10-15 хвилин. При стандартному методі обстеження кров беруть з вени, а результат буде готовий через 3-5 днів. Ці методи однаково ефективні та виявлять ВІЛ-інфекцію через 6-12 тижнів після можливого інфікування.

Якщо результат виявився негативним, це не означає, що у вас не знайшли ВІЛ-інфекцію. Можливо зараз ви знаходитеся у «терміні вікна» - це термін з моменту інфікування до терміну, коли тест система зможе виявити ВІЛ-інфекцію в крові людини (від 6 до 12 тижнів). У цей термін людина вже заражена ВІЛ та може передати його іншим, якщо навіть тест покаже негативний результат.

Важливо знати! Тест на ВІЛ потрібно проходити регулярно, якщо:

  • бувають статеві контакти без використання презервативів;
  • з’явився новий статевий партнер з невідомим ВІЛ-статусом;
  • ви захворіли на вірусний гепатит, туберкульоз або інші захворювання, що передаються статевим шляхом;
  • почали використовувати наркотики інфекційним шляхом;
  • ви знаходитеся у «терміні вікна».

Матеріал підготували:

Л.В. Кулікова, лікар кабінету з питань профілактики ВІЛ/СНІДу поліклінічного відділення ПКЛІЛ

В.І. Ліщенко, консультант з питань пропаганди ЗСЖ КП «Центр ПМСД»