27 травня за участю керівництва міста, депутатів та громадськості пройшла презентація аналізу фінансово-господарської діяльності КП «Покровськтепломережа». Документ складений на основі показників функціонування підприємства за останні 3 роки. Про хід зустрічі повідомляє прес-служба Покровської міської ради.

За словами директора КП «Покровськтепломережа» Максима Батенка, сьогодні на підприємстві виникла складна ситуація: через несвоєчасну сплату населення та підприємств міста за споживання послуг з теплопостачання накопичився борг перед НАК «Нафтогаз України». Для того, щоб надавати якісні послуги споживачам, потрібні значні фінансові ресурси, а поки підприємство несе лише збитки.

Проведення фінансово-господарського аналізу дає розуміння того, в якому стані знаходилось підприємство останні роки, перебуває зараз та який вектор розвитку очікує «Покровськтепломережу» у майбутньому.

Тож аби депутати володіли ситуацією, в якій сьогодні знаходиться підприємство, результати проведеного аналізу було винесено на загальне обговорення.

«Під час проведення аналізу ми виділили для себе чотири основні показники: перший – собівартість послуги, яку надає підприємство, другий – на скільки вона економічно обґрунтована, третій - які фактори сьогодні впливають на вартість послуги та четвертий – динаміка та тенденції процесів, які призвели до таких результатів. Важливо розуміти, на скільки політика самого підприємства та міської влади впливає на цей результат», - зауважив керівник робочої групи з проведення аналізу Віталій Гоша.

Під час обговорення присутні мали можливість детально ознайомитись з кількістю виділених бюджетних коштів за останні 3 роки, активами та пасивами підприємства, прибутком від реалізації послуг, витратами, які щомісячно несуть комунальники та структурою затвердженого тарифу.

«В законі про житлово-комунальні послуги чітко вказано, що орган місцевого самоврядування приймає економічно-обґрунтований тариф. Якщо ми з вами приймаємо тариф нижче цього показника, то компенсація цієї різниці «ляже» на місцевий бюджет, - зазначив директор департаменту фінансово-економічної політики та управління активами міської ради Олександр Добровольський. - Ви побачили, з чого складається тариф, які фактори призвели до збитковості, які є шляхи вирішення проблеми. І наступного разу, коли ми винесемо рішення на сесію щодо виділення «Покровськтепломережі» певних коштів, ви вже будете розуміти, що ця цифра є обґрунтованою».

За словами Олександра Добровольського, тариф на теплопостачання у Покровську був встановлений ще у 2017 році та до сьогодні залишався незмінним. Проте, вартість газу за цей час зросла більше ніж на 100%.

У свою чергу секретар Покровської міської ради Наталія Іваньо зазначила, що підприємство дійсно знаходиться у складному становищі та не завжди місцеві мешканці отримують якісну послугу.

«Є будинки, в яких, не зважаючи на обсяги оплати споживачів, температура повітря значно нижча норми. Треба проводити модернізацію наших котелень, приймати рішення щодо оптимізації роботи підприємства. Сьогодні така ситуація – ми або втратимо наше підприємство і тоді воно стане повністю дотаційним або ж ми йому допоможемо подолати цю кризу», - підбила підсумок зустрічі секретар Покровської міської ради Наталія Іваньо.