Вугільники вже відчули наслідки російських атак на теплоелектростанції. Голова первинної профспілкової організації НПГУ шахти «Добропільська» Зігмунд Березницький розповів про стан справ на підприємстві.

«Вугілля ми видобуваємо, але ніхто його не купує, за вже відвантажене вугілля нам завинили 200 мільйонів гривень. «Центренерго» чому не бере? Бо три його теплоелектростанції розбиті», розповідає Зігмунд Березницький.

За його словами, склади переповнені, а тривале зберігання вугілля підвищує ризик самозаймання. У таких умовах темпи проходки і видобутку знижено, але люди продовжують працювати. Вже виникла заборгованість із заробітної плати.

«Ми за березень ще не виплатили жодної копійки. Ніби зайшли якість кошти напередодні, але це буде лише 64 відсотки від фонду заробітної плати. Тобто треба шукати живі гроші, а це тільки від продажу вугілля. Якщо його не купують – то і грошей немає», каже Зігмунд Березницький.

За відсутності продажу вугілля також є загроза, що підприємству нічим буде розрахуватись з перевізником, що доставляє гірників на роботу. Але, за словами голови профспілкової організації, простоювати шахта не буде: якщо людей перестануть возити, керівництво шукатиме інші варіанти.

Зігмунд Березницький зазначив, що генеральний директор перебуває в Києві, і колектив сподівається на підтримку влади, адже без міністерства таку масштабну проблему не вирішити.

Детальніше – в сюжеті ТК «Орбіта».