Електричний пристрій, який ввімкнено в розетку, але не використовується за призначенням, є небезпечним та може стати причиною пожежі.

Власники мобільних телефонів часто грішать тим, що не виймають зарядку з розетки, коли необхідність в його використанні відпадає. Хтось вважає, що раз телефон не підключений, то і зарядник нічого не споживає від мережі. Це не зовсім вірно.

Незважаючи на те, що сила струму ввімкненого в розетку зарядного пристрою від мобільного телефону дорівнює нулю, електричну енергію він все одно споживає, але в незначних кількостях. В інструкції до мобільного телефону і зарядного пристрою до нього чітко сказано, що з метою безпеки непрацюючій за прямим призначенням зарядний пристрій потрібно вимикати з мережі.

Що може статися, якщо не виконувати цю умову? Сучасні зарядні пристрої для телефонів оснащені вбудованою системою захисту від загоряння. І спалахнути пристрій не може, навіть якщо він постійно буде ввімкнений в розетку. Але стосується це тільки якісних зарядних пристроїв.

Причина, по якій варто перебороти лінь або забудькуватість і все-таки виймати зарядник з розетки, - перепади напруги в мережі. У таких випадках напруга в розетці може збільшитися від 220 до всіх 380 В. Такий стрибок може привести до непридатності пристрою або викликати пожежу

Особливу небезпеку становить увімкнений зарядний пристрій влітку під час ударів блискавки. Тут вже неважливо, підключений мобільний телефон чи ні.

По-перше, блискавка під час удару може вивести з ладу будь-який електроприлад, незалежно від того, струм якої сили він споживає. По-друге, зарядний пристрій може спалахнути після удару блискавки, що є небезпечним.

Йдучи з дому, не лінуйтеся, обійдіть всі кімнати, вимкніть з мережі не тільки зарядні пристрої стільникових телефонів, але і всі споживачі електричного струму: електрочайники, телевізори, комп'ютери, ноутбуки, пральні машини та інші.

Інформацію надано ДПРЗ-9