29 жовтня поточного року Верховна Рада ухвалила закон «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо встановлення відповідальності за порушення правил перевезення дітей» (№ 1150), а саме про штрафи за перевезення дітей без автокрісла. Закон вступив у силу 20 листопада.

Відтепер за перевезення дітей без автокрісла передбачена адміністративна відповідальність за ст. 121 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Санкція цієї статті передбачає покарання у вигляді 510 гривень штрафу за перше порушення. За порушення, скоєне вдруге протягом року, сума штрафу складе 850 гривень.

Так, дітей до 12 років і зростом до 145 см не можна перевозити без спеціальних засобів, які дозволяють пристебнути їх ременями безпеки, які передбачає конструкція автомобіля. Дітей до 16 років не можна перевозити в кузові вантажівки, організовані групи дітей можна перевозити тільки в світлий час доби.

Поліцейські звертають увагу на те, що жоден батько при зіткненні або екстреному гальмуванні автомобіля не втримає дитину на руках, бо його вага в цьому випадку збільшується в кілька десятків разів. Якщо дорослий при цьому не пристебнутий, він придавить малюка своїм тілом. На руках переднього пасажира дитина вилетить через лобове скло або вдариться об панель приладів.

Питання безпеки дітей - найголовніше, що повинно турбувати всіх дорослих без винятку. Тож не треба нехтувати правилами користування автокріслами, навіть якщо Вам їхати п'ять хвилин. Будьте відповідальними, бережіть себе та життя своїх дітей.

pokrovsk-police.dn.ua