Жінка, яка з жовтня 2022 року отримувала виплати від держави як ВПО, нещодавно придбала автівку за майже 10 млн грн. Загалом, перевірка виявила 318 внутрішньо переміщених осіб, які придбали дорогі машини молодші 5 років.

Про те, які ще несподіванки виявились під час верифікації ВПО, та про нововведення у виплатах державної допомоги розповіла перша заступниця Міністерки соціальної політики Дарина Марчак.

Станом на вересень 2023 року в результаті верифікації було виявлено 318 осіб, які отримуючи виплати від держави як допомогу на проживання, придбали собі дорогі автівки: або зовсім нові, або з датою випуску не раніше п’яти років.

254 особи придбали валюти на суму понад 100 тисяч гривень. Частина внутрішньо переміщених осіб придбала земельні ділянки або житло.

«І ми тут не говоримо про ті будинки, які надаються або купуються місцевими громадами для ВПО за державні або кошти місцевого бюджету, - наголосила Дарина Марчак. – Тобто якщо донори або держава купують житло для ВПО, це не стає підставою для припинення виплат».

Про повернення незаконно отриманих виплат ВПО наразі не йдеться. Окрім тих випадків, коли були відверті маніпуляції.

«Наприклад, людина подала недостовірні дані та неправомірно отримувала допомогу на проживання, - наголосила Дарина Марчак. – Норми про верифікацію вступили в дію з 15 липня 2023 року. Відповідно, всі кошти, нараховані до цієї дати, поверненню не підлягають».

Також перша заступниця Міністерки соціальної політики розповіла про те, чи матимуть змогу отримувати виплати від держави люди, які повертаються в Україну з-за кордону.

«Зараз розглядаються питання про можливість отримувати таку допомогу, - пояснила Дарина Марчак. – Громадяни, які повертаються в Україну та не мають житла, матимуть право оформити виплати ВПО».

Виплати надаватимуться до того часу, поки родина облаштується на новому місці, винайме житло та інтегрується в громаду, що її прийняла.

Родина, яка повертається в Україну, зможе звернутись для оформлення допомоги вже протягом 15 днів.

«Фіксуються випадки, коли людина приїздить в Україну на декілька днів, оформлює виплати та повертається за кордон. Таким чином отримує виплати і тут, і за кордоном. Так бути не повинно», - пояснила Дарина Марчак.

Для оформлення грошової допомоги треба звертатись до Управлінь соціального захисту або подати заявку через Дію.