Постійна втома, перепади настрою та навіть дратівливість можуть бути проявами йододефіциту. Про цю проблему знімальній групі ТК «Орбіта» розповіла лікарка-терапевт Родинської міської лікарні Алла Джураєва.

«Йод бере участь в роботі щитовидної залози, і при його нестачі, як і при надлишку щитовидна залоза страждає», – розповіла Алла Джураєва.

Україна входить до переліку країн із недостатнім споживанням йоду. У групі ризику щодо нестачі цього елементу – вагітні та жінки, що годують груддю, діти та підлітки, а також вегани.

Лікарі радять проходити регулярні обстеження, принаймні раз на рік, і одразу йти до сімейного лікаря при наявності таких симптомів, як загальна слабкість, втома, сухість, затримка води в організмі. Наявність йододефіциту може бути встановлена лише за результами обстеження щитовидної залози.

Алла Джураєва наголошує на необхідності збалансованого харчування.

«Якщо не будеш приймати рибу, морську капусту, яйця, волоські горіхи – це призведе до нестачі йоду в організмі», – каже лікарка.

Найпростіший спосіб компенсувати недостатню кількість цього елементу – йодована сіль. Дорослій людині її варто вживати з їжею не більше чайної ложки на день.

Детальніше – в сюжеті ТК «Орбіта».